Prevenir a temps el bruxisme a grans i petits

La teva situació personal o laboral et porta a un estrès que et provoca certs malestars. No pots ni concebre el somni com ho feies abans. I un bon dia t’aixeques amb un dolor nou, situat a la mandíbula. Probablement no seràs conscient però pateixes de bruxisme.

bruxismo

El bruxisme és una parafunció mandibular persistent que consisteix en el fregament i xerric dentari sense propòsit funcional, produint el desgast de les peces. Aquests transtorn es produeix durant el dia o la nit. Es produeix quan s’estrenyen fortament les dents superiors amb les inferiors i a més es mouen de darrere a endavant i viceversa, generalment de forma inconscient. Si bé l’estrès és la causa major per a aquest trastorn, no és l’única que comporta la seva aparició.

També pot ser a causa de:

  • Alineació inadequada de les dents.
  • L’alimentació.
  • La postura.
  • Els hàbits de son, etç.

Es diu que el bruxisme afecta entre un 10% i un 20% de la població espanyola i que es dóna tant en majors com en petits, però amb els nens cal tenir especial sensibilitat. Els pares s’alarmen amb raó en sentir cruixir les dents del seu fill. És una sensació realment angoixant i si la tensió és molt forta pot provocar la destrucció de l’esmalt i la dentina.
Hi ha dos tipus de bruxisme: cèntric (apretament) i excèntric (fregament); i pot ser diürn i nocturn, més freqüent en els nens, que són inconscients del problema. El bruxisme diürn sol apretar més que xerricar, el bruxisme nocturn pot ser de les dues formes.

Ja se sap que els nens no paren, que estan en moviment tot el dia i que sembla que les seves piles mai es gastin. I després hi ha els nens que a més són hiperactius. En uns i altres casos, en arribar la nit, l’activitat i el moviment no cessa i es transforma en pressió i carrisqueig de les dents. Per això l’ansietat és una causa freqüent de bruxisme.
Altres causes poden ser els mals de cap, otitis, l’aparició de noves dents, la caiguda de dents de llet que donen nova forma a l’estructura bucal o una mala posició de les dents que interfereixi en la forma de tancar la mandíbula. Encara que hi ha certa polèmica en això, se sol pensar que en nens el bruxisme moltes vegades pot coincidir amb la presència de paràsits intestinals, ja que la incomoditat que aquests provoquen es tradueixen en una intranquil•litat i tensió del nen.

Els tractaments per tractar aquest hàbit en els fills passen per teràpies antiestrès, com la pràctica d’un esport, passejades, un bany relaxant, massatges, lectures de contes i sobretot l’estar bé amb ells, que no marxin al llit tristos ni enfadats.

Però hi ha casos que necessiten de tractaments més directes. De fet, la manera més efectiva de tractar aquest trastorn, tant per a adults com per a nens, és aplicant una fèrula de descàrrega o placa miorrelaxant a la dentadura per impedir la lesió permanent i l’afecció de les dents.

Foto vía Kinga Cichewicz

Aún sin comentarios

Comentarios cerrados